Training bedrijfsontwikkeling – actie vanuit de ‘pijn’

De voorbereidingsfase van de training

Buiten dat ik er heel veel zin in had
Waar begin je in hemelsnaam….

De voorbereiding is in mijn beleving een proces. Je opdrachtgever heeft een hulpvraag. Met deze hulpvraag in gedachte maak je een 1eopzet van de training. In de voorbereiding ben ik heel erg aan het brainstormen. Welke methoden kun je inzetten om de werkelijke hulpvraag boven water te krijgen.  

En dan verder?

Na de 1eopzet geef ik het letterlijk wat ruimte. Door met andere dingen bezig te zijn, maar wel een zaadje in mijn hoofd geplant te hebben, ontstaan er op de meest bijzondere momenten ‘Eureka momentjes’… Uiteraard altijd pen en papier bij de hand, we noteren Eureka 1, 2 en 3.

“loslaten waar je geen grip op hebt is de kunst”

De methodes zijn natuurlijk maar abstract…misschien voor sommigen ver van hun bed. Mijn doel is om het verhaal te laten beklijven… Ik moet het echt nog persoonlijker maken.

Aan de hand van mijn eigen voorbeelden in ontwikkeling laat ik in dit geval horen en zien hoe het bij mij werkt. Ik ben er van overtuigd dat mensen capabel zijn dit te vertalen in hun eigen situatie.

Een voorbeeld zal ik hier schetsen
Doelstelling van de opdracht is antwoord te krijgen op de vraag;

‘Wie ben je en welke kwaliteit neem jij mee in deze organisatie?’

Eén van mijn kwaliteiten is ‘helder’ of ‘eerlijk’
Onderstaande illustreert dit zeer helder…

“Ik was 6 jaar geworden. Groot feest met al mijn tantes en omes (ja mijn moeder komt alleen al uit een gezin van 13, dus het was altijd groot feest als er iemand jarig was) Uitgelaten als ik was, komt mijn tante uit Woerden –ongeveer 45 min. rijden vanaf Castricum- met haar gezin en natuurlijk hét cadeau. Ze is enthousiast en feliciteert me van harte met mijn 6-jarige leeftijd. Ik zie een groot pakketje en al snel weet ik dit uit te pakken. Gespannen als ik was… Ik pakte het uit en zag het volgende:
Het was een pop, groot van stuk met roze kleertjes aan, ik denk blauwe ogen, maar dat doet er eigenlijk niet toe. Ik keek op naar mijn tante, die daar stond met een grote lach op haar gezicht en ik zeg:

“Ik speel niet met poppen, deze hoef ik niet!”  Zonder blikken of blozen ging ik weer verder met spelen, uiteraard zonder de pop.
Mijn moeder kon lichtelijk door de grond zakken en mijn vader vond het alleen maar mooi. “Eerlijker ga je het niet krijgen en ze hoeft toch niet te spelen met iets wat ze niet leuk vindt?”

We hebben allemaal weleens iets meegemaakt wat jou als kind typeert. Als ik in mijn verdere ontwikkeling kijk is deze eigenschap niet veranderd. Dit zit in mij, dit ben ik.

“kinderen hebben nog niet zoveel laagjes om af te pellen.
In je kindertijd liggen heel veel antwoorden.”

Kan dit echt in bedrijven?


Ik denk juist dat dit in bedrijven kan. In essentie maakt het niet uit waar je nu staat of wat je nu bereikt hebt. Persoonlijke of bedrijfsontwikkeling begint bij het herkennen en inzien wie je bent, waarom je doet zoals je doet en mijns inziens is dit terug te koppelen aan je kernwaarden. Waar sta jij voor? Wat typeert jou eigenlijk? Wanneer ik mijzelf met dit soort voorbeelden open kan stellen, hoop ik dat dit tot een veilige, open en vertrouwde situatie leidt. En vanuit vertrouwen en veiligheid kan werkelijk iedereen groeien.

“Voorwaarden voor ontwikkeling zijn vertrouwen, veiligheid en open staan”

En hoe was het in jouw training Ivanka?

Juist die elementen zijn me zeer positief opgevallen in de training. Wanneer je als leiding, leidinggevende of senior jezelf open durft op te stellen, je vertrouwen geeft door zelf kwetsbaar te staan. Hiermee voor iedereen een veilige situatie creëert zodat zij dit ook gaan doen, dan ontstaat er groei.

Ruis als onderlinge ‘dingetjes’ lijken naar de oppervlakte te komen. Er wordt niet gewezen naar wat de ander allemaal ‘niet goed doet’, maar vooral gekeken naar wat jij zelf inbrengt, wat straal je uit en waar ben jij echt goed in.

“Och, ik heb een prachtige dag gehad. Persoonlijke ontwikkeling, kwetsbaarheid, groei en bedrijfsvisie, het is allemaal aan bod gekomen”.

Naderhand was ik helemaal leeg, haha, misschien iets te veel gegeven, maar ik vond het echt heel tof. Tof om dit mee te mogen maken, tof om er onderdeel van te zijn.
En uiteraard voor mij ook genoeg stof tot evalueren en groei. Ik had dit nooit kunnen doen zonder het Identiteitsbedrijf. Mijn dank is groot!

Wil je meer informatie over Het Identiteitsbedrijf? We komen graag met je in contact. Uiteraard misschien zit jouw bedrijf er wel TOP in, maar ken je nog collega’s die wel een handje kunnen helpen?

Prachtige dag voor iedereen
Ivanka

Kun je als trainer kwetsbaar zijn in een bedrijfstraining?
Ik denk juist! Iedereen is mens, dit gaat gepaard met ontwikkeling op persoonlijk en bedrijfsvlak.
Open en helder communiceren is de essentie voor groei 
Contact

Laat een bericht achter en ik neem zo snel mogelijk contact op!

Not readable? Change text. captcha txt