website-topschouder-schouderrevalidatie

Acute Schouderklachten

Er zijn verschillende oorzaken voor acute schouderklachten.

  • Je bent gevallen en hebt direct veel schouderpijn
  • Je bent gevallen en na een aantal dagen is de schouder- of nekpijn toegenomen
  • Je bent met schouderklachten wakker geworden, met of zonder duidelijke oorzaak
  • Je kunt je arm ineens niet meer zonder pijn bewegen

Je lichaam geeft zelf aan wat je nog kunt met je arm. Het is belangrijk de bewegingen te blijven maken welke mogelijk zijn. Pijn is een signaal, neem dit serieus. Mocht je niet meer kunnen bewegen als gevolg van de pijn, raadpleeg je huisarts. Deze kan je helpen met de verlaging van de (hevige) pijn.

Wanneer je voor een consult bij mij komt beoordeel ik wat je schouder nog kan. Je krijgt een advies wat verstandig is te doen, maar ook wat verstandig is niet te doen. Op basis van een vraaggesprek, in combinatie met onderzoek van de schouder, kan ik een indicatie aangeven hoe lang ik verwacht dat de klachten aanwezig zullen zijn.

Chronisch/ Langdurige Schouderklachten

Ongeveer 80% van de schouderklachten welke ik zie, komen met langdurig of terugkerende schouderklachten.

“De huisarts zegt dat ik rust moet houden, dat heb ik maar gedaan.” “Het is vanzelf gekomen, het zal ook vanzelf weg gaan.”

In onderzoek is aangetoond dat 50% van de schouderklachten na een half jaar nog steeds aanwezig is.  Het lichaam heeft een zeer groot vermogen om zelf te herstellen. Ik ben voorstander om het lichaam de kans te geven dit te bereiken. Wanneer moet je wel aan de bel trekken?

Ik probeer hieronder een aantal symptomen te beschrijven, waarvan ik verwacht dat ze door middel van fysiotherapie snel te verhelpen zijn:

  • Zeurende klachten in bovenarm of schouder
  • (Uitstralende) klachten in de onderarm of hand
  • Stijf gevoel rondom nek en schouders
  • Zwaar gevoel in de arm(en)

Mijn streven is, juist bij langdurige klachten, de oorzaak van het klachtenbeeld te achterhalen. Het lichaam is fabuleus om klachten te ontwijken, wat als gevolg heeft dat er compensatie in bewegingen ontstaat. Mijn doel is alle fysieke compensaties te beoordelen, je gedrag in kaart te brengen hoe je omgaat met de klachten. Dit om zo de oorzaak van het klachtenbeeld te achterhalen.

Schouderoperaties

Ik beschrijf hieronder de – in mijn praktijk meest voorkomende – operaties.
Mocht je een operatie in het verschiet hebben welke hier niet tussen staat en je wilt meer informatie?
Laat het me dan weten.

Botbreuk / fractuur

Een schouder bestaat uit meerdere botten. Een veel voorkomende botbreuk is het sleutelbeen. Als je sleutelbeen gebroken is, beoordeelt de specialist of er geopereerd moet worden. Bij een ‘mooie’ breuk adviseren ze rust, zodat het bot zelf kan herstellen. Het lichaam zorgt voor aanmaak van botweefsel wat na ongeveer 6 weken gecontroleerd wordt.

Wanneer er sprake is van een ‘gecompliceerde’ breuk wordt er een operatie geadviseerd. Hierbij leggen ze een plaatje over de breuk, schroeven ze dit plaatje vast en zorgt het plaatje ervoor dat het bot ‘recht’ gaat helen.

Afhankelijk van de complexiteit van de breuk kan het 6 weken tot 3 maanden duren voor het herstel van het bot.

De schouderrevalidatie kan tot 6 maanden in beslag nemen wanneer er geen verdere complicaties aanwezig zijn.

Instabiliteit / Labrum repair

Labrum is een kraakbeenring van de kom van het schoudergewricht. (Groen op de afbeelding) De symptomen welke aangegeven worden bij deze aandoening is een gevoel van instabiliteit / onzekerheid om de schouder te belasten. Aanhoudende pijnklachten, waarbij er in de geschiedenis een trauma heeft plaatsgevonden. Op röntgenbeelden is dit niet te beoordelen, op MRI beelden kan dit beter beoordeeld worden. Tijdens de operatie hecht de specialist het losgekomen stukje kraakbeen weer vast aan het botweefsel. De revalidatietijd is afhankelijk van de locatie en de ernst van het losgekomen stuk kraakbeen. De verwachting is gemiddeld 6 maanden revalidatietijd.

Hechten van pees / cuff repair

Peesscheur rechter schouder – bovenaanzicht

De schouderkop is omgeven door meerdere pezen. Pezen zijn uiteindes van een spier en zijn zwakker dan de spierbuik, omdat ze minder doorbloed zijn. Boven de 55 jaar is de kans op scheuren groter. De symptomen welke aangegeven worden bij deze aandoening is vermindering van kracht en functie. De arm kan bijvoorbeeld niet hoger dan schouderhoogte opgetild worden. De specialist beoordeeld of de pees nog gehecht kan worden, dit is afhankelijk van de kwaliteit van het weefsel. Met ‘naald en draad’ wordt het weefsel gehecht. Er wordt volledige rust geadviseerd in ieder geval 2 weken na de operatie, waarna er zeer rustig met revalidatie mag worden gestart. De totale revalidatie kan 6 maanden in beslag nemen.

Er zijn in revalidatietijd geen harde cijfers te noemen. Hierboven noem ik de gemiddelde revalidatietijd.

Heb je een operatie in het verschiet en wil je meer informatie? Neem dan gerust contact met me op,  want ik help je graag om je goed voor te bereiden op zo’n ingrijpende operatie.

Specialist...

Wil jij dat ik mee ga naar de specialist om duidelijk te krijgen wat er aan de hand is en wat je kunt verwachten na de operatie? Neem contact met me op en ik help je met de antwoorden op jouw vragen.