website-topschouder-schouderrevalidatie

Acute Schouderklachten

Er zijn verschillende oorzaken voor acute schouderklachten.

  • Je bent gevallen en hebt direct veel schouderpijn
  • Je bent gevallen en na een aantal dagen is de schouder- of nekpijn toegenomen
  • Je bent met schouderklachten wakker geworden, met of zonder duidelijke oorzaak
  • Je kunt je arm ineens niet meer zonder pijn bewegen

Je lichaam geeft zelf aan wat je nog kunt met je arm. Het is belangrijk de bewegingen te blijven maken welke mogelijk zijn. Pijn is een signaal, neem dit serieus. Mocht je niet meer kunnen bewegen als gevolg van de pijn, raadpleeg je huisarts. Deze kan je helpen met de verlaging van de (hevige) pijn.

Wanneer je voor een consult bij mij komt beoordeel ik wat je schouder nog kan. Je krijgt een advies wat verstandig is te doen, maar ook wat verstandig is niet te doen. Op basis van een vraaggesprek, in combinatie met onderzoek van de schouder, kan ik een indicatie aangeven hoe lang ik verwacht dat de klachten aanwezig zullen zijn.

Schouderoperaties

Ik beschrijf de meest voorkomende schouderoperaties.
Mocht je een operatie in het verschiet hebben welke hier niet tussen staat en je wilt meer informatie?
Laat het me dan weten.

Botbreuk / fractuur

Een schouder bestaat uit meerdere botten. Een veel voorkomende botbreuk is het sleutelbeen. Als je sleutelbeen gebroken is, beoordeelt de specialist of er geopereerd moet worden. Bij een ‘mooie’ breuk adviseren ze rust, zodat het bot zelf kan herstellen. Het lichaam zorgt voor aanmaak van botweefsel wat na ongeveer 6 weken gecontroleerd wordt.

Wanneer er sprake is van een ‘gecompliceerde’ breuk wordt er een operatie geadviseerd. Hierbij leggen ze een plaatje over de breuk, schroeven ze dit plaatje vast en zorgt het plaatje ervoor dat het bot ‘recht’ gaat helen.

Afhankelijk van de complexiteit van de breuk kan het 6 weken tot 3 maanden duren voor het herstel van het bot.

De schouderrevalidatie kan tot 6 maanden in beslag nemen wanneer er geen verdere complicaties aanwezig zijn.

Instabiliteit / Labrum repair

Labrum is een kraakbeenring van de kom van het schoudergewricht. (Groen op de afbeelding) De symptomen welke aangegeven worden bij deze aandoening is een gevoel van instabiliteit / onzekerheid om de schouder te belasten. Aanhoudende pijnklachten, waarbij er in de geschiedenis een trauma heeft plaatsgevonden. Op röntgenbeelden is dit niet te beoordelen, op MRI beelden kan dit beter beoordeeld worden. Tijdens de operatie hecht de specialist het losgekomen stukje kraakbeen weer vast aan het botweefsel. De revalidatietijd is afhankelijk van de locatie en de ernst van het losgekomen stuk kraakbeen. De verwachting is gemiddeld 6 maanden revalidatietijd.

Hechten van pees / cuff repair

Peesscheur rechter schouder – bovenaanzicht

De schouderkop is omgeven door meerdere pezen. Pezen zijn uiteindes van een spier en zijn zwakker dan de spierbuik, omdat ze minder doorbloed zijn. Boven de 55 jaar is de kans op scheuren groter. De symptomen welke aangegeven worden bij deze aandoening is vermindering van kracht en functie. De arm kan bijvoorbeeld niet hoger dan schouderhoogte opgetild worden. De specialist beoordeeld of de pees nog gehecht kan worden, dit is afhankelijk van de kwaliteit van het weefsel. Met ‘naald en draad’ wordt het weefsel gehecht. Er wordt volledige rust geadviseerd in ieder geval 2 weken na de operatie, waarna er zeer rustig met revalidatie mag worden gestart. De totale revalidatie kan 6 maanden in beslag nemen.

Er zijn in revalidatietijd geen harde cijfers te noemen. Hierboven noem ik de gemiddelde revalidatietijd.

Heb je een operatie in het verschiet en wil je meer informatie? Neem dan gerust contact met me op,  want ik help je graag om je goed voor te bereiden op zo’n ingrijpende operatie.

Bezoek aan een specialist?

Heb je vragen vooraf het gesprek of naderhand? Ik kan meedenken en mogelijk jouw vragen beantwoorden.

Contact

Laat een bericht achter en ik neem zo snel mogelijk contact op!

Not readable? Change text. captcha txt